Breien – hoe ik opzet

De werk-deadline is gehaald! Er is een last van mijn schouders en even is het dus minder druk. Na de deadline waren we meteen vier dagen weg, naar heerlijk Kopenhagen. En vanaf nu zal ik me weer van mijn beste blogkant laten zien… 🙂

Ik was bezig met een breiproject, zoals jullie weten, dat zag er zo uit. Dat wilde niet echt. Het kon dan wel voor niemand in het bijzonder zijn, maar ik vond er niets aan. Ik haalde het uit en begon aan een ander ontwerp:

Dat was in tricotsteek (1 toer recht, 1 toer averecht gebreid dus). En zoals jullie zien: dat werd een stomme worst. Het ging aan alle kanten krullen! Bah… Net toen ik dat zat werd zag ik dit bij een collega-blogster. Ahaa, een dubbele gerstekorrel…! Stoer! Dus dat ben ik nu aan het breien, met bovenstaande wol en een boord er aan (kwestie van niet alles uit moeten halen…). Nog steeds voor niemand in het bijzonder. Een mens moet toch wat 😉

Die collega-blogster, die had een doorbraak in haar manier van steken opzetten. En die manier van steken opzetten, die was totaal anders dan hoe ik normaal opzet. Die doorbraak was natuurlijk geweldig, maar ik zal hier eens tonen hoe ik opzet. Ik ben benieuwd of jullie dat snappen / er wat aan hebben. Ik hoor het graag!

Ok, daar gaan we.

Stap 0: Ik zet op met één naald. Neem je draad en maak daarin een schuiflus, maar doe dat NIET aan het begin van de draad. In plaats daarvan neem je een hele flinke ‘staart’. Hoe lang, dat hangt af van je naalddikte en hoeveel steken je moet opzetten, maar begin voor het oefenen eens met 30 cm, dan kan je kijken hoeveel staart je nodig hebt. Edit: bij de comments staat een geweldige tip over hoe je de lengte van de staart die je nodig hebt kan berekenen. Ik ga het zeker eens proberen!

Schuif de lus over je pen, met de staart naar jou toe en de draad waaraan de bol hangt aan de andere kant. Dat luistert niet zo heel nauw, maar is wel zo handig als je straks gaat breien.

Stap 1: de draad vastpakken:

De staart loopt aan de buitenkant van de duim, de draad gaat om je wijsvinger heen. Sluit dan je hand:

De draad met de blauwe pijl is je duimdraad. De draad met de groene pijl is de wijsvingerdraad. Die twee draden ga je gebruiken om steken op te zetten.

Stap 2: Leg je vinger van je rechterhand op de schuiflus die op de pen staat, zodat die niet afschuift. Pak dan met je naald de duimdraad op van buiten naar binnen, dus over de draad heen en dan er onder, zodat hij over je pen ligt.

Stap 3: Nu pak je de wijvingerdraad op. Til je naald eerst over de draad heen en pak de draad van buiten naar binnen op.

Stap 4: Haal de wijsvingerdraad door de duimlus, dit wordt je steek.

Stap 5: Laat nu de duimlus los en trek rustig aan, totdat de nieuwe steek mooi tegen de oude aanligt. Niet té strak trekken, maar zeker ook niet te los.

Met een beetje oefening is dit een snelle manier van opzetten en de boord ziet er ‘gebreid’ en mooi strak uit.

Ik hoor het graag als er nog vragen zijn – en ook of het wel of niet begrijpelijk is!

5 thoughts on “Breien – hoe ik opzet

 1. JoChapeau

  Zo zet ik ook op bij het breien ! Ik leerde ooit (een tante Kaat-tip, zeg maar) van de lengte van de “staart” zoals jij het noemt aan te passen aan het aantal steken dat moet opgezet worden door als het ware als volgt te tellen : 1 maal de lengte van de gebruikte breinaald als “staart” staat voor 20 steken. Dat komt ongeveer uit dan. Ik voeg er altijd voor de zekerheid nog een extra stukje bij, maar meestal klopt dat wel. Dus als ik 112 steken moet opzetten voor een trui bv, dan neem ik als lengte voor de “staart” zes keer de lengte van mijn gebruikte breinaalden.

  Reply
 2. Lisa

  Gefeliciteerd met het halen van de werk-deadline!
  De manier van steken opzetten kende ik al, reuze handig! Jouw uitleg is perfect..

  Reply
 3. mamasha

  Echt zo anders! Ik zal ‘t bij ‘t begin van een volgend iets eens proberen. Leuk om andere manieren te leren kennen.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s